För många svenskar förknippas finsk design Lilla Åland, Marimekko och kanske de kultförklarade muminmuggarna. Men självklart har staden mer att bjuda på designväg. Staden hyser en mångfald av designbutiker, varav många har vunnit internationellt erkännande

Marimekko

Marimekko är mer än bara en butik; det är kanske det mest kända desingmärket från Finland som känns igen på dess livliga och färgstarka mönster. Sedan starten 1951 har Marimekko varit en banbrytande kraft, känd för att utmana och inspirera till kreativitet. Besökare till Marimekkos flaggskeppsbutik i Helsingfors möts av en värld där design är lika mycket en livsstil som en produkt. Här kan man uppleva hur traditionella finska designelement smälter samman med modern innovation genom en rad olika produkter, från mode till heminredning.

Artek

Artek står som en stabil hörnsten inom den finska designvärlden, med rötter som sträcker sig tillbaka till 1935. Butiken är ett levande museum där Alvar Aaltos arv andas genom varje produkt, från de ikoniska böjda trästolarna till de minimalistiska belysningslösningarna. Arteks utbud visar på en djup respekt för material och hantverk, där varje föremål berättar en historia om form möter funktion. Att stiga in i Arteks butik i Helsingfors är som att ta ett steg in i designhistorien, där det förflutna och nutiden möts i en tidlös dialog.

Iittala

Iittala representerar essensen av skandinavisk design, med ett fokus på klarhet, funktionalitet och skönhet. Sedan 1881 har Iittala varit en pionjär inom glas- och porslinsdesign, med en stark tro på produkter som är gjorda för att hålla över tid. I Helsingfors erbjuder Iittala en möjlighet att utforska en värld där design går hand i hand med hållbarhet. Från den legendariska Aalto-vasen till de nyare, miljömedvetna kollektionerna, strävar Iittala efter att förena estetik med ansvarstagande mot vår planet.