Reieseduden är ett av Norges största resemagasin online. Med artiklar, guider och intervjuer bjuder de på restips kring resmål över hela världen. I deras artikel ” Helsinki – 8 meget nyttige reisetips til turister (2024)” presenterar de vilka ”måsten” som finns i den finska huvudstaden. Vi är benägna att hålla med. Det är klassiska ”måsten”.
Prova på finsk bastu
Det finns inget land i världen med samma bastukultur som Finland. Det traditionsenliga bastubadandet är levande oavsett om Finlands landsbygd eller stadspuls besöks. Det är minst sagt en grundsten i den finska kulturen.
Det går att basta på badhus och spa men kom även ihåg att väldigt många finländare har bastu i hemmet och självklart finns det på hotell. Bor du på AirBnB eller hotell kan du alltså räkna med en varm och avslappnande stund i bastun.
Nationalmuseet
Nationalmuseet kanske inte passar alla men för de som har intresse kommer museet verkligen leva upp till förväntningarna. Utställningarna tar sin början på stenåldern och sträcker sig framåt nutiden. Ett bra stopp för dig som tycker om historia eller bara vill lära dig mer om Finland.
Ett tips är att kontrollera öppettiderna och priserna. Det brukar nämligen vara gratis några timmar per vecka (fredagar har det historiskt varit). Men det innebär även självklart fler besökare.
Köp Helsinki Card
Helsinki Card är ett stadskort som ger tillgång till kollektivtrafik och mängder av museer och sevärdheter. Ett billigt sätt att transportera sig i Helsingfors och se stadens mest klassiska turistställen för en fast summa. Kortet kan köpas för ett dygn eller flera dyng.
Central Market
Central Market är en plats vid hamnen som bjuder på mysiga caféer, restauranger och möjlighet att köpa hem olika livsmedel. Det kan på ett sätt jämföras med saluhallarna i Stockholm.
Marknaden är öppen både sommar och vinter men är som mest livfull under sommarmånaderna då många turister kommer hit. Det är även mycket nära till centrum och de som vill upptäcka centrum lite mer kan billigt köpa en audioguide.
Helsingforskatedralen
Har du intresse för stora byggnader, religion eller historia? Då är ett besök i katedralen en rekommendation – eller Helsingfors Domkyrka som vi säger i Sverige. Katedral är ett ord som främst används i andra länder för dessa stora kyrkor.
Den började byggas 1830 och var klar 1852 som en hyllning till den ryska tsaren. Dess historiska vinkel önskade man få bort efter att Finland blev självständig 1959 och namnet ändrades till just Helsingfors Domkyrka.