Finland är känt för mycket, och det finns en hel del att hitta på när du besöker exempelvis Helsingfors. Något som många kanske inte tänker på, är att Finland och Helsingfors är en utmärkt utgångspunkt för att utforska närliggande baltiska pärlor, så som Tallinn och Pärnu.

Att resa från Finland till Baltikum

Med sin närhet till Baltikum är Finland en utmärkt startpunkt för vidare utforskningar. Från Helsingfors kan man enkelt ta sig till Tallinn, Estlands huvudstad, med färja. Denna korta resa över Finska viken tar ungefär två timmar och bjuder på fantastiska vyer. Det finns flera alternativ för att resa mellan dessa destinationer, inklusive färjor, bussar och tåg. Boendet varierar från lyxhotell till prisvärda vandrarhem, vilket gör det möjligt för resenärer med olika budgetar att njuta av sin vistelse.

Bra att tänka på

  1. Båt, flyg eller bil? Det vanligaste och mest bekväma sättet att resa är med färja. Det finns flera rederier som erbjuder resor mellan Helsingfors och Tallinn med varierande tidtabeller och bekvämlighetsnivåer. Det är rekommenderat att jämföra priser och tider för att hitta ett alternativ som bäst passar dina planer.
  2. Bokning och biljetter. Det är klokt att boka din biljett i förväg, särskilt under högsäsong eller helger då efterfrågan kan vara hög. Onlinebokning är oftast tillgänglig och ger möjlighet att välja specifika platser och extra tjänster.
  3. Pass och identifikation. Trots att både Finland och Estland är EU-medlemmar, är det viktigt att komma ihåg att ta med giltig identifikation, som ett pass eller nationellt ID-kort. Detta är särskilt viktigt om du inte är medborgare i något EU-land.
  4. Packning och tullregler. Kontrollera tullreglerna, särskilt om du planerar att ta med alkohol eller tobak. Tänk också på bagagebegränsningar ombord på färjan.
  5. Valuta. Estland använder euro, precis som Finland, vilket underlättar ekonomiska transaktioner. Det är dock bra att vara medveten om eventuella skillnader i prisnivåer och betalningsalternativ.
  6. Reseförsäkring. Även om det inte är obligatoriskt, är det alltid klokt att ha en reseförsäkring som täcker oväntade händelser eller hälsoproblem under resan.

Baltiska resmål

Det finns mycket att upptäcka i Baltikum. Här tar vi två exempel i Estland, som ju är det land av baltstaterna som ligger närmast Helsingfors.

Pärnu  – Perfekt för SPA

Ett annat populärt val är en SPA-resa till Pärnu, som ofta kallas för Estlands Sommarstad. Staden ligger vid Rigabukten och är känd för sina sandstränder och fina hälsospa-anläggningar. Pärnu kombinerar historiska sevärdheter, som dess gamla stad och trähusarkitektur, med moderna bekvämligheter, vilket gör det till en härlig destination för avkoppling. 

Tallinn – En medeltida pärla

Tallinn är känd för sin välbevarade medeltida stadskärna, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Gamla staden med sina kullerstensgator och historiska byggnader är som hämtad från en saga. Besökare kan njuta av utsikten från Toompea-höjden, utforska de många kyrkorna och museum eller bara slappna av i någon av stadens många charmiga kaféer.