färja till åland

Att resa med färja mellan Helsingfors och Åland är  populärt och kombinerar komfort och äventyr. Resan bjuder på vacker skärgårdsnatur, god mat och möjligheten att koppla av.

Jämför priset på färjebiljetter

Rutten och tidtabell

Färjelinjen mellan Helsingfors och Mariehamn på Åland trafikeras regelbundet, med flera avgångar varje dag. Resan tar i genomsnitt omkring 4-5 timmar, beroende på vilken rutt och vilket fartyg du väljer. Det finns både snabbare färjor och de som tar en längre tid, vilket ger dig flexibilitet att välja en resplan som passar dina behov.

Ombordupplevelse

När du kliver ombord på färjan kan du förvänta dig en rad bekvämligheter och underhållningsalternativ. De flesta färjor erbjuder restauranger och caféer där du kan njuta av både lokal och internationell mat. För de shoppingintresserade finns det också taxfree-butiker som erbjuder allt från kosmetika till alkohol och godis.

För de som inte bara vill sitta och njuta av utsikten, erbjuder många färjor även gym och spa-anläggningar. Vissa färjor har även lekområden för barn, vilket gör resan mer familjevänlig.

Biljetter och priser

Biljettpriserna varierar beroende på säsong, tidpunkt för bokning och vilken typ av biljett du väljer. Det finns olika klasser, från ekonomi till lyx, och priset inkluderar oftast tillgång till alla ombordfaciliteter. Det är rekommenderat att boka din biljett i förväg, särskilt under högsäsong, för att säkerställa plats och få det bästa priset. 

Under sommarmånaderna är det extra populärt att resa mellan Helsingfors och Åland, och färjorna kan vara fullbokade långt i förväg. Under vintermånaderna är det färre resenärer.

Resa med bil eller cykel

Om du planerar att ta med dig bil eller cykel på resan, är det viktigt att boka detta i förväg. Färjorna har begränsat utrymme för fordon, och priserna kan variera. Se till att du är medveten om reglerna för att transportera fordon ombord för att undvika eventuella komplikationer. 

Att göra på Åland

Via appen Öppet Åland går det att se allt från klassiska turistattraktioner till tillfälliga event. Åland bjuder exempelvis på mycket bra fiskevatten, vacker natur och en mysig stadskärna i Åbo.